Aktiefinansen

En blogg om investeringsfinans

Få reda på hur en aktierobot fungerar i praktiken

Allt fler investerare har på senare år reagerat på den robothandel som sker på börsen. Vissa fascineras av den och ser den som något positivt. Andra har en mer ljummen attityd till dessa robotar. Det kan ibland bero på att de inte riktigt vet hur en aktierobot fungerar. Därför tänkte vi gå igenom just detta här! Datoralgoritmer får nämligen ett allt större inflytande i vår värld och så även på börsen. De kan påverka aktiemarknaden i olika riktningar och därmed även din potentiella avkastning. Vissa algoritmer är lite mer aggressiva än andra och fungerar mer eller mindre som traders i kvadrat. Andra är lite mer sansade fondrobotar som arbetar å fondandelsägarnas vägnar.

Via den här länken kan du läsa mer om hur en aktierobot fungerar.

Undrar du hur en aktierobot fungerar? Du är långt ifrån ensam!

Som vi redan har nämnt finns det ett stort mysterium kring aktierobotar. Många undrar hur en aktierobot fungerar och du är långt ifrån ensam om att fundera över detta!

Enkelt förklarat kan man säga så här:

 • En aktierobot är en algoritm som har förmågan att köpa och sälja aktier på börsen. Den kan med andra ord handla aktierna på samma sätt som du eller jag kan. De agerar dock inte helt efter eget huvud utan följer en uppsättning regler för när de ska köpa respektive sälja de olika innehaven.
 • I maj 2019 utgjorde den automatiserade handeln cirka 75 % av all handel på den amerikanska valutamarknaden. I takt med att dessa robotar har ökat i popularitet har även deras andel av handeln troligtvis ökat sedan dess.
 • En fördel med att investera med hjälp av en aktierobot är att den psykologiska aspekten av att investera helt elimineras. Det går dessutom betydligt snabbare för en robot att handla och den gör det hela på ett väldigt disciplinerat sätt. Det är trots allt ett automatiserat system och det är omöjligt för en enskild investerare att agera i samma takt.

Läs gärna lite mer om till exempel Sigmastocks fondrobot om du vill veta mer om hur en aktierobot fungerar i praktiken och vad den kan göra för dig!

Hur jämförs krediter och företagslån

En av de största utmaningar som dagens företagare har är att de ber banken om alltför lite pengar när de lånar. Företagslån skiljer sig väldigt mycket åt, båda vad gäller storlek på lånet och villkoren för detsamma. Därför är det viktigt att du jämför dina alternativ och väljer det som passar dig bäst. Just detta kan jämförelsesajten A5.nu hjälpa dig med. De hjälper dig att jämföra företagskrediter och lån på ett enkelt och lättbegripligt sätt.

Företagslån och företagskrediter är två sätt för företag att snabbt få ett tillskott av kapital. De allra flesta vet vad ett lån är men långt ifrån alla är medvetna om möjligheterna med en kredit. En sådan ger nämligen företaget tillgång till en kreditlina som kan nyttjas vid behov. Krediten kan till exempel användas för att täcka löpande utgifter, möjliggöra inköp av inventarier, betala lönekostnader eller liknande.

Ditt företag kan ha något av flera olika behov. Till exempel kan företaget behöva köpa in lagervaror som snabbt omsätts eller göra mer långsiktiga investeringar. Kanske funderar du på att flytta ditt företag till en annan plats eller göra någon annan större investering? Oavsett ändamålet med lånet eller krediten är det viktigt att du inte ansöker om ett belopp som egentligen är i underkant av vad du faktiskt behöver. Med det sagt bör du naturligtvis inte heller ansöka om ett större lån eller en större kredit än vad du är i behov av.

Frågor som du bör ställa dig själv när du jämför via A5.nu

Du behöver faktiskt inte vara någon finansexpert för att jämföra lån och krediter för företag. Detta gör du nämligen enkelt via en jämförelsesajt som A5.nu. När du gör detta bör du ställa dig själv följande frågor:

 • Vad är den totala kostnaden för anskaffningen av kapital (inklusive räntekostnader, eventuella startavgifter och andra avgifter)?
 • Hur mycket pengar kommer lånet att kosta på månatlig basis?
 • Hur mycket ränta ska mitt företag betala per lånad krona (d.v.s. antal ören per krona)?
 • Tillkommer det några avgifter om jag bestämmer mig för att betala av hela lånet i förtid?

Köpa guld – hur, var och varför?

Guld har mer eller mindre alltid varit en populär handelsvara. Idag är det kanske inte det första man tänker på om man vill göra en investering men det finns faktiskt flera bra anledningar att köpa guld. Ett ”varför” är att guld inte tappar i värde och har haft ett bra pris dom senaste åren. Läs mer om det, samt hur man går till väga och var man kan hitta guldet om man är intresserad av att göra en investering.

Köpa guld – varför?

Att investera genom att köpa guld är i dom flesta fall lönsamt och som med många andra typer av investeringar gäller det att man tänker långsiktigt. Guldpriserna har ökat något dom senaste åren och att det någonsin skulle tappa sitt värde är mer eller mindre uteslutet.

Guld är dessutom ett hållbart material så det finns två vägar att gå. Den ena är att behålla guldet och låta det gå i arv, kanske i flera generationer. Den andra är att sälja av guldet om man tycker att värdet har stigit tillräckligt för att man ska kunna göra en bra vinst på sin investering.

Att köpa guld innebär alltså ingen större risk, åtminstone inte om man jämför med till exempel aktier. Man vet att värdet är relativt stabilt men möjlighet till uppgång men man behöver inte oroa sig för att det helt skulle tappa sitt värde. Däremot finns såklart alltid en liten risk och det bör man ha i åtanke oavsett investering.

Hur och var?

Det finns flera sätt att köpa guld – man kan till exempel gå till antikaffärer och liknande men då kan det vara svårt att göra en bra affär. Man kan även köpa guld på nätet, både på auktionssidor och hos butiker som ägnar sig åt att just sälja och köpa guld.

Planerar man att genomföra sitt köp på nätet finns dock flera saker att vara uppmärksam på och det är väldigt viktigt att välja en seriös butik – främst för att inte riskera att bli lurad. Ett sätt är att läsa på om företaget samt kolla om det finns omdömen från tidigare kunder som handlat. Man kan även kontrollera att butiken finns registrerad hos:

 • Polisen
 • Bolagsverket

Sist men inte minst bör man också kolla vilka betalningsmetoder som finns och att man kan betala säkert när man köper sitt guld.

Bäst kreditkort – dessa är fördelarna

Nuförtiden handlar nästan alla med betalkort och fler och fler butiker och restauranger väljer att vara kontantfria. Det innebär att ens betalkort blir väldigt viktigt och använt i vardagen. Därför är det fördelaktigt att använda sig av ett kreditkort istället för ett vanligt betalkort i och med att ett kreditkort har mycket mer förmåner. Så vilket företag erbjuder bäst kreditkort? Och vilka är de största fördelarna med det?

Kreditkortets fördelar

En av de största fördelarna med kreditkort är att man inte måste ha pengar på kontot när man genomför köpet. All betalning sker när lönen kommer vid månadens slut i en enda faktura. Det betyder att man inte behöver oroa sig för att man har tillräckligt på kortet vid kassan utan man kan se igenom allt i lugn och ro vid månadens slut.

En annan fördel med kreditkort är att de flesta banker som erbjuder kreditkort har någon slags bonus på alla köp som man genomför. Det brukar finnas en gräns på hur mycket bonus man kan få per månad eller år men det kan variera. Vanligtvis ligger bonusen på 0,5-1 % av ens köp.

Reseförsäkring med bäst kreditkort

Utöver att man handlar på kredit och att man får bonusar när man handlar med kreditkort så brukar man också få en reseförsäkring. Den försäkringen innebär oftast att man blir försäkrad ifall bagaget inte kommer fram eller ifall man vill avboka resan. Försäkringen gäller endast om man köper resan med kreditkortet.

Sammanfattningsvis så är kreditkort bäst eftersom man får;

 • Möjlighet att betala alla månadens köp samtidigt vid månadens slut
 • Bonusar
 • Reseförsäkring

Se upp – var medveten

Självklart så finns det nackdelar med kreditkort också, men det finns bara några få stycken. I och med att man inte behöver ha saldo på kortet när man köper något kan det bli lätt att tro att man har mer pengar än vad som är sant. Om man inte betalar kreditkortsfakturan i slutet av månaden så kommer det tillkomma en ränta direkt. Räntan brukar vara väldigt hög, ca 10-20 %. Så man måste vara varsam över hur mycket man köper för att kunna säkerställa sig att man har råd att betala fakturan. Därför är det viktigt att man sätter en kreditgräns som är rimlig för ens inkomst, annars kan det bli lätt att köpa för mycket.

Så fungerar ränta på företagslån

I samband med att du och ditt företag lånar pengar måste en viss kostnad betalas. Detta i form av en ränta på företagslånet för att långivaren lånar ut pengarna till er. Denna ränta kan vara antingen rörlig eller fast. Det finns också långivare som erbjuder företagslån som är räntefria där amortering och avgifter är inkluderade i månadskostnaden. Det gör att den effektiva räntan är inte noll procent som man kanske skulle kunna tro.

Vilken typ av ränta på företagslån passar er?

Räntan kan sättas individuellt för den specifika låntagaren. Vilken ränta som ditt företag kommer att kunna erbjudas handlar därför om olika faktorer såsom:

 • ekonomiska förutsättningar
 • kreditbetyg
 • omsättning och försäljning
 • eventuella betalningsanmärkningar
 • eventuella säkerheter som kan lämnas som till exempel borgenär eller realiserbara tillgångar som maskiner eller fastigheter.

Utifrån dessa kan företaget erbjudas en räntesats som är baserat på den risknivå som kreditbedömningen har påvisat. Ju stabilare ekonomi företaget har desto lägre ränta kan man bli erbjuden och tvärtom. Långivaren bestämmer själv vilken ränta de tar ut. Det är också därför det är svårt att säga vilken genomsnittlig ränta på företagslån som ni kan erbjudas.

En fast ränta på företagslån innebär att räntesatsen är exakt samma för alla låntagare oavsett vilka ekonomiska förutsättningar, återbetalningsförmåga och så vidare företaget har. Det finns också ett så kallat företagslån med räntetak. Det innebär att det är en rörlig ränta på lånet men det finns ett tak på hur högt räntan kan vara.

Så hittar du lägst ränta på företagslån

En av de viktigaste sakerna du kan göra när du vill ansöka om ett företagslån är att jämföra! Genom att jämföra olika långivare emellan kan du på så vis hitta den lägsta räntan på företagslånet. Genom att visa att företagets ekonomi är stabil, att lönsamheten är god och att ni kan uppvisa en långsiktig plan kan ni förhoppningsvis påverka ränta på företagslån till det bättre.

När du jämför bör du också jämföra den effektiva räntan där som vissa långivare anger som antingen års- eller månadsränta. Den effektiva ränta på företagslån ger en mer rättvis bild över totalkostnaden för lånet eftersom den inkluderar alla avgifter.

Så får du lån utan UC

Undrar du hur man går tillväga för att ta lån utan UC? När du är i behov av pengar och vill ansöka om ett lån gör långivaren en kreditprövning, ibland också kallad för kreditbedömning. Detta då de behöver se den ekonomiska situationen och din förmåga att betala tillbaka lånet. Den fungerar också som ett skydd för själva långivaren men även för dig som låntagare så att du inte lånar mer pengar än vad du bedöms ha råd med. Bedömningen baseras bland annat på en kreditupplysning som långivaren enligt lag måste göra.

Kreditupplysningen kan göras via flera olika aktörer på den svenska marknaden. En av de större aktörerna är UC (som står för Upplysningscentralen). Om du istället vill ha lån utan UC bör du vända dig till en långivare som använder sig av någon av de andra aktörerna. Dessa är Creditsafe, Bisnode, SafeNod eller Soliditet för att nämna några exempel.

Fördelar och nackdelar med lån utan UC

Det finns flera olika fördelar med att få lån utan UC.

 • Din kreditvärdighet sänks inte.
 • Du kan ha många låneförfrågningar utan att det påverkar negativt.

Den kanske främsta anledningen att ansöka om lån utan UC är att din kreditvärdighet inte sänks. Detta eftersom kreditupplysningen hos alla de andra aktörerna förutom UC inte syns och delas för andra långivare. Det innebär att du kan ansöka om många lån utan att det påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. En kreditupplysning som gjorts via UC finns kvar i registret under ett års tid. Har du då flera förfrågningar om lån där långivaren använt sig av UC, kan detta ha en negativ inverkan på din möjlighet att beviljas lånet.

En nackdel med lån utan UC är själva lånebeloppet. Eftersom det inte läggs lika stor vikt vid kreditupplysningen kan du inte låna lika höga belopp som om du till exempel ansökt om ett lån med UC. Det högsta beloppet du kan låna utan UC är cirka 80 000 kronor, men det kan givetvis finnas någon långivare som kan erbjuda en högre lånesumma än så. Det kan också vara så att räntan kan bli högre eftersom det anses vara en högre risk med dessa lån.

Fördelarna med hopbakslån

När det kommer till att minska skuldsättningsgraden finns det flera olika åtgärder som du kan vidta. Ett av de enklaste och mest effektiva medlen är att använda sig av hopbakslån för att minska skulderna. Men innan du klickar dig vidare för att ansöka om ett sådant lån bör du känna till fördelarna med dessa. Information om dessa lån finns hos Likvidum.

Till att börja med bör vi även berätta vad ett sådant lån egentligen är. Ett hopbakslån är precis vad det låter som – ett lite större lån som låter dig baka ihop flera mindre lån och krediter till en och samma skuld. Du tar alltså helt enkelt ett nytt lån för att kunna betala av flertalet andra skulder. Men hur kan detta vara fördelaktigt för dig som konkurrent? Fortsätt att läsa så ska vi berätta hur det ligger till!

Så kan hopbakslån gynna kundens privatekonomi

Hela tanken med hopbakslån är att lånet ska vara gynnsamt för din privatekonomi. Syftet är alltså inte att gräva en allt djupare grop med skulder som tynger ner din ekonomi – tvärtom! Genom att ta ett större lån till en mer förmånlig ränta får du möjligheten att betala av flera mindre och dyrare lån och krediter. Genom att göra detta kan du sänka din månatliga kostnad för dina skulder.

För att sammanfatta det hela finns det stora fördelar med hopbakslån:

 • De sänker dina månatliga lånekostnader.
 • Du får färre lån att bevaka och betala varje månad. Därmed minskar risken för att du skulle missa någon betalning.

Ytterligare fördelar med skuldkonsolidering

Utöver de fördelar med hopbakslån som vi redan har nämnt finns det även ytterligare uppsidor med att konsolidera skulderna. Framför allt kan det lindra din stress att ta ett hopbakslån och på så sätt uppnå en skuldkonsolidering. Genom att baka ihop dina olika lån och krediter till en enda skuld kan du känna att en stor vikt lättar från dina axlar. Du får en bättre överblick över din månatliga budget och din skuldsättning och mindre brus i din privatekonomi.

Och som du säkert känner till är ekonomisk oro en vanlig orsak till stress. Så det finns goda skäl att överväga ett hopbak av dina befintliga skulder!

Bäst kattförsäkring

Att ha försäkring för sig själv och sina grejer är otroligt viktigt och för detta finns det många olika försäkringsbolag att vända sig till. Men det är också viktigt att försäkra dina husdjur om du har några, och inte alla försäkringsbolag erbjuder denna typ av försäkring. Därför är det viktigt att jämföra olika försäkringar för att hitta den som passar dina och ditt husdjurs behov, oavsett om det är en hund, häst eller katt. Vad det gäller katter finns det många olika alternativ till försäkring, somliga bättre än andra. Huvudsaken är att hitta bäst kattförsäkring med bra villkor för kunden och katten.

Att välja kattförsäkring

Har du också känt dig förvirrad när du ska välja en försäkring? Ja, det har nog alla. Det stora utbudet i kombination med väldigt olika villkor är minst sagt förvirrande. Därför kan det vara bra att använda sig av jämförelsesidor, där man tydligt kan se skillnaden mellan olika försäkringar. För just försäkring av katt, är det vissa saker som är värda att kolla efter. Du vill gärna veta hur hög maxersättningen är när veterinärkostnader blir aktuella.

Dessutom är det bra att veta hur mycket självrisken är och om den är rörlig, som i procent, eller fast, som en fast summa. Som med allt annat är det väldigt hjälpsamt att läsa recensioner av företaget och deras kattförsäkring, för att se om kunderna är nöjda med vad de erbjuds. Somliga erbjuder även rabatt om du försäkrar flera av dina husdjur hos samma företag, vilket också kan vara värt att ha koll på innan du väljer försäkring.

Bäst kattförsäkring 2020

När vi jämför kattförsäkringar kollar vi på de sistnämnda aspekterna:

 • recensioner
 • betyg
 • max-ersättning vid kostnader
 • självrisk
 • potentiella rabatter

Utöver det vill vi veta att företaget är väletablerat och seriöst. Enligt dessa beräkningar blev försäkringsbolaget “Bought By Many” det bäst rankade företaget för kattförsäkring. Även om det är ett nytt tillskott på marknaden så erbjuder de otroligt bra och trygga villkor för deras kunder. Detta innefattar bland annat en lång självriskperiod och ersättning för den vanliga tandsjukdomen FORL, som kan kosta ägaren stora pengar utan försäkring. Denna försäkring är dessutom unik då den inte gör någon skillnad mellan kattraser, som annars är vanligt hos andra försäkringsbolag. Kundernas betyg av försäkringen är 9.2 av 10, vilket är en god indikation på kvalitén av försäkringen och bolagets service.

Både fördelar och nackdelar med preferensaktier

Det har blivit allt mer populärt att äga preferensaktier. I takt med att värderingarna ökat och det blivit allt svårare att få en god riskjusterad avkastning har investerare börjat se sig efter alternativa investeringar. Det finns många fördelar med preferensaktier. Samtidigt kan de inte ersätta vanliga aktier utan är snarare ett komplement. Det finns även nackdelar.

Vi har satt ihop en liten snabbguide om för- och nackdelar med preferensaktier men först en liten introduktion.

Vad är en preferensaktie?

Preferensaktier är aktier vars ägare har förtur till aktieutdelningar. De flesta preferensaktier har hög utdelning och dessutom kommer pengarna flera gånger per år. Det är mycket därför de blivit så populära. Samtidigt finns en inlösenkurs vilket gör att uppsidan i aktiekursen är begränsad.

Många fördelar med preferensaktier

Det som är mest påfallande med preferensaktier är deras utdelningar. De flesta preffar har en direktavkastning som är mycket större än för motsvarande stamaktier. Det kan till exempel handla om att stamaktien har en direktavkastning på 3 procent medan motsvarande preferensaktie har en direktavkastning på 6 %. En annan fördel med preferensaktier är att de brukar ha utdelning flera gånger per år. Vanligtvis är det utdelning fyra gånger per år. Det kan kännas skönt att få in färska pengar i aktieportföljen. Som jämförelse har de flesta stamaktier i Sverige utdelning endast en gång per år.

Ordet preferens i preferensaktier kommer sig av att ägarna har förtur till utdelning. Skulle det bli problem i bolaget så att utdelningarna ställs in kan det alltså vara bättre att ha preffar jämfört med stamaktier. Samma sak gäller om det blir likvidation av bolaget. Då har preff-ägarna förtur.

Summa summarum kan man säga att preferensaktier har lägre risk än motsvarande stamaktier.

Tänk också på nackdelarna

Det finns även vissa nackdelar med preferensaktier. Den mest uppenbara nackdelen är att aktiekursen sällan blir så bra. En hög utdelning fyra gånger per år är trevligt, men när det gäller investeringar måste vi se till totalavkastningen. Det är kursutvecklingen plus utdelningarna. Här är det troligt att vanliga utdelningsaktier ger en bättre totalavkastning än preferensaktier. Ska du investera med lång sparhorisont är stamaktierna troligtvis ett bättre val.

Det finns också en risk att invaggas i falsk trygghet om du äger preffar. Det kan kännas tryggt att ha förtur. I själva verket finns ingen garanti på att även preffarnas utdelning ställs in. Det finns många sådana exempel.

Ännu en nackdel med preferensaktier är att de är känsliga för hur räntorna rör sig. På så vis liknar de obligationer. Stiger räntan sjunker priset på preffarna. Med tanke på detta kan det vara värt att fråga sig om det då inte är bättre att köpa obligationer istället eftersom de har lägre risk.

Vårt omdöme

Att bara satsa på preferensaktier är inget alternativ. För vissa investerare kan det dock vara ett bra sätt att komplettera aktieportföljen med. Om de används på rätt sätt kan de öka den riskjusterade avkastningen.

Vem bör använda private banking?

Vem bör använda private banking?

Private banking riktar sig emot företag och privatpersoner som har tillgångar till ett värde av minst två miljoner kronor. Företag och banker som erbjuder tjänster inom private banking arbetar för att kundens kapital ska förvaltas så väl som möjligt och växa så mycket som möjligt. När man anlitar ett företag för att hjälpa en med sin förmögenhetsförvaltning, så ska man välja ett företag som man känner att man kan lita på. Man kan också välja att anlita ett företag som anpassar sin verksamhet och aktivt strävar mot en hållbar utveckling, genom en miljövänlig verksamhet, t.ex. www.privatebankings.se.

När det kommer till att agera bättre för miljön med hjälp av sina pengar och tillgångar och genom private banking, så finns det framför allt två olika sätt man kan göra det på. Det första sättet man kan agera miljövänligare med hjälp av sina pengar är så enkelt som att helt enkelt spara dem. Genom att spara sina pengar ä så undviker man att spendera pengarna på onödiga inköp och konsumerar därmed mindre. Helt enkelt ett väldigt enkelt sätt att göra gott både för plånboken och för miljön och klimatet!

Det andra sättet man kan göra en insats på för miljön och klimatet genom private banking involverar hur man placerar sina pengar och tillgångar. Genom att aktivt välja hållbara fonder och sätt att investera på så kan man med hjälp av en väldigt liten insats eller ansträngning göra en stor skillnad för naturen.

De flesta företag som erbjuder private banking kan förse sina kunder med en lista på så kallade gröna fonder, det vill säga fonder som inte har någon som helst koppling till miljöförstöring och eller utvinning av fossila bränslen. Det kan också sända tydliga signaler till företag som driver sådan skadlig verksamhet, och dessutom inspirera andra att göra samma medvetna val. Att välja hur man investerar sina pengar kanske kan verka som en liten insats för miljön, men kan faktiskt ha en väldigt stor effekt när en stor mängd privatpersoner eller företag hänger på trenden. En del människor anser till och med att det är ens ansvar att göra medvetna val för en hållbar utveckling när man äger så pass stora kapital som de kunde gör som är målet för tjänster inom private banking.

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén