Avanza är idag det ”självklara valet” för många aktiesparare. Detta inte minst tack vare de låga courtage som erbjuds. Här visas vilka nivåer på courtage som banken erbjuder och vilka nivåer du bör handla inom för att välja rätt.

Handla gratis med Start

Förutsatt att du maximalt har 50 000 kr hos Avanza kan Start väljas. Därmed sker aktiehandel helt gratis. Handla för 0% och 0 kr i lägsta courtage. Detta förutsatt att handel sker på Stockholmsbörsen. Vid mindre marknader, eller marknader utomlands, uppstår andra prisnivåer.

Handla billigt med Mini

Mini passar småspararen som har över 50 000 i sparkapital men inte köper/säljer via större ordrar. Här kostar det 0,25 % eller 1 kr. Sker ett köp av aktier på 400 kr är 1 kr dvs. samma som 0,25 %. Över denna summa kommer därmed procentuella avgiften att tillämpas. Bästa alternativet när handel sker på max 15 600 kr per post.

Small

I likhet med Mini så har de flesta andra courtageklasser en procentuell nivå samt en fast lägsta nivå. På denna nivå gäller 0,15 % samt en lägsta nivå på 39 kr. Passar dig som handlar aktier i poster på mellan 15 600 kr och 46 000 kr.

Medium

En nivå för personer som handlar på ”lite större nivåer”. Ett rörligt courtage erbjuds på 0,069 % och det finns en lägsta summa på 69 kr. Det innebär att du bör handla för minst 46 000 kr samt max 143 500 kr för att nivån ska vara bäst.

Fast Pris

I likhet med Nordnet har även Avanza en courtageklass med ”Fast Pris”. Det betyder att samma summa betalas i courtage oavsett vilken summa som ordern är på. Det fasta priset är på 99 kr vilket innebär att handel bör ska på minst 143 500 kr per tillfälle för att det ska vara ekonomiskt bästa alternativet.

Värt att veta

  • Fonder handlas courtagefritt
    Eventuell avgift från fondbolaget är inbakat i kursen. Avanza tar däremot ingen avgift.
  • Handla inom ISK eller Kapitalförsäkring
    Utifrån att ISK och kapitalförsäkring har en skattemässig fördelaktig uppbyggnad är det generellt bäst att ha sitt sparande inom dessa konton. Istället för 30 % i vinstskatt betalas någon procent på hela innehavet i skatt. Med dessa konton skapas lägre skatt samt enklare deklarationsmöjlighet (eftersom det sker automatiskt)