Idag erbjuder finansinstituten dig som låntagare möjligheten att välja och vraka mellan många olika låneprodukter. I denna artikel kommer vi att belysa skillnaderna mellan två av de mest populära alternativen. Bägge kan ge dig tillgång till pengar att låna när du behöver göra detta, men de skiljer sig samtidigt åt på flera olika sätt. Så vilka är de viktigaste skillnaderna mellan en kontokredit och ett vanligt banklån?

En kontokredit erbjuder ett flexibelt sätt att låna pengar

En kontokredit erbjuder dig som låntagare ett flexibelt sätt att låna pengar. Du får tillgång till ett konto med en förutbestämd och beviljad kreditgräns. På så vis påminner denna lösning en del om ett kreditkort. De viktigaste egenskaperna hos denna låneprodukt är att:

  • Krediten fortsätter att rulla. Till skillnad från ett vanligt banklån fortsätter en kredit att rulla vidare i takt med att du lånar pengar och sedan betalar tillbaka dessa. På så vis kan du låna pengarna om och om igen utifrån ditt aktuella behov och inom ramen för ditt kreditutrymme.
  • Ränta betalas på uttag. Räntan betalas bara på de pengar som du har tagit ut från din kontokredit. Du betalar alltså inte ränta på hela det belopp som du har beviljats, det vill säga ditt kreditutrymme.
  • Återbetalningen är flexibel. Du kan ofta betala tillbaka de lånade pengarna på ett mer flexibelt sätt. Inte sällan kan du välja att bara betala minimibeloppet varje månad, eller mer än så om du har möjlighet att göra detta.
  • Användningsområdena är många. Du kan använda din kreditlina till vad du än önskar. Det kan röra sig om tandläkarkostnader, buffert för oförutsedda utgifter eller något helt annat användningsområde.

Ett traditionellt banklån är mindre flexibelt

Till skillnad från en kreditlina kännetecknas ett traditionellt banklån av följande egenskaper:

  • Fast återbetalningsplan. Amorteringsplanen är vanligtvis fast och rigid. Du betalar ett visst belopp under hela lånets löptid.
  • Ränta betalas på hela beloppet. Här betalar du ränta på hela det belopp som du har valt att låna, oavsett hur mycket eller lite du använder just nu.
  • Måste ofta öronmärkas. De pengar som du lånar måste ofta öronmärkas för ett specifikt ändamål.