Behöver du laga bilen, betala hyran eller kanske unna dig en ny teve? Det finns många saker du kan göra för 20 000 kr. För dig som behöver låna 20 000 kr finns det många olika alternativ. Den här sortens lån kallas vanligtvis för privatlån och är ett lån utan säkerhet. Det vill säga, säkerhet för banken. När man istället tar ett bolån för att köpa en ny lägenhet har banken alltid pengasäkerheten i själva bostaden. Om du mot förmodan inte skulle klara av att betala tillbaka lånet. Men vid ett privatlån får kunden köpa vad hen vill för pengarna. Det vill säga, banken får inte någon säkerhet. För att ändå säkerställa att man får in pengarna för lånet sätter banken högre räntor för den här typen av lån. Med andra ord kan man säga att privatlån är dyra lån.

Men om du exempelvis behöver betala hyran eller liknande och vet att lönen strax kommer in, behöver lånet inte bli särskilt dyrt. Det gäller bara att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. När du besöker jämförelsesajter kan du oftast se hur dyrt lånet blir utifrån hur lång återbetalningstid du vill ha.

Olika lån

Vid lån av mindre summor, som exempelvis 20 000 kronor, finns det olika sätt att göra. Det är bra att slippa en kreditupplysning från Upplysningscentralen och därmed finns några andra sätt att gå tillväga. Bland annat genom så kallade SMS-lån eller snabblån. I vanliga fall bör du verkligen se upp för den här sortens lån eftersom räntan är skyhög. Lånet är alltså extremt dyrt. Men om du vet att du kan betala tillbaka hela lånet inom en vecka eller tidigare brukar det inte vara några problem. Du kan ta SMS-lån från många olika långivare. Oftast går det snabbt och kräver inte mer än personuppgifter och liknande. Inom några minuter har du alla pengar på kortet.

Innan du bestämmer dig för att låna 20000 kr bör du överväga dina alternativ och fundera på om du verkligen behöver pengarna nu. Kan du istället lägga upp en sparplan för att spara ihop pengarna på egen hand? Det är enklare att spara till något du ser fram emot att köpa än att behöva betala tillbaka pengar.